Neštandardné opatrenia centrálnych bánk môžu zvýšiť inflačné tlaky

16.10.2012 Celý región

Bangkok 15. októbra (TASR) - Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble varuje pred narastajúcimi inflačnými tlakmi. Dôvodom sú nekonvenčné opatrenia centrálnych bánk, ako je tlačenie peňazí, ktorými bojujú proti kríze.

"Pre všetky centrálne banky je podstatné, aby v pravý čas ukončili neštandardné opatrenia a zabránili vzniku inflačných tlakov z veľkorysého poskytovania likvidity," uviedol Schäuble v rozhovore pre thajský denník The Nation. "Nemôžeme zabúdať, že príčinou finančnej krízy rokov 2007 - 2008 bola nadmerná likvidita," uviedol pred stretnutím ázijských a európskych ministrov financií v Bangkoku.

Schäuble chce na konferencii ministrov ázijsko-európskej skupiny ASEM tiež posilniť dôveru vlád a investorov z ďalekého východu v eurozónu. Pre dlhovú krízu a neistou týkajúcu sa jej riešenia sa mnohí investori vyhýbajú Európe a neinvestujú do dlhopisov niektorých európskych krajín.

Ministri financií ASEM zdôraznili nevyhnutnosť trvalého riešenia dlhovej krízy eurozóny, reformy finančných trhov a posilnenia bankového dohľadu. Tieto opatrenia by znížili volatilitu trhov. Podľa thajského ministra financií Kittiratta Na-Ranonga sa mnohé európske krajiny nachádzajú vo finančnej kríze podobnej ázijskej z roku 1997.

Informovala o tom agentúra DPA.
 

Vyberte región